fredag 23 november 2007

Ölkväll med jobbet

David har tagit med sig hemmagjord öl från Stenhamra. Mycket god måste jag säga.

Lite kuriosa om öl.
-Lager, över 90 procent av allt öl i världen är ljust och underjäst.

-Ale, är ett samlingsnamn för överjäst öl. Färgen är oftast mellanmörk.
Överjäst öl Ale, porter, stout och veteöl - alla jäser de på samma vis. I rumstemperatur, med jäst som flyter upp till ytan när processen är klar.

Sedan finns det spontajäst öl. Jäsningen tar i själva verket mycket lång tid - cirka ett år! - och ofta får ölet jäsa två gånger. Det spontana ligger i att ingen jäst tillförs. Ölet jäser i stället av mikroorganismer i luften.

Jag drack en Strong Bong, vilket är cider. Smakade gjorde jag på grabbarnas olika innehåll, men inget föll mig på läppen. Nästan alla smakade ju MEMMA! Ni som vill veta mer om Memma får läsa det om just "Memma".

Inga kommentarer: