Memma, (uttalas mämmi) är en traditionell finländsk påskrätt huvudsakligen gjord på rågmjöl rågmalt och sirap. Rätten har en mycket karaktäristisk konsistens och färg och äts vanligtvis med mjölk eller kaffegrädde och strösocker.
Memman förvarades förr i näveraskar gjorda av Björk, men de har numera ersatts av pappaskar. Den färdiga memman måste förvaras kyld. Känd tillverkare är Kymppi-Mämmi i Toijala i Tavastland. I Sverige tillverkar och distribuerar Fazer stora delar av säsongsproduktionen av memma.
2 l vatten
8 dl rågmjöl
3 dl malt
1 tsk salt
1 dl sirap
1 msk pomeransskal
Värm vattnet till ca 60 grader. Tillsätt rågmjöl och malt. Låt sedan stå varmt utan att koka i 3 timmar.
Låt koka upp 5-10 minuter. Tillsätt salt, sirap och malet pomeransskal. Häll i en ugnsfast form och grädda tre timmar i 175 grader. Rör under de första två timmarna om var femtonde minut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar