måndag 27 september 2010

Shockwave...

Shockwave Therapy eller på svenska Stötvågsbehandling är en snabb, effektiv, välbeprövad, vetenskapligt dokumenterad behandlingsmetod. Sedan 1998 används stötvågsbehandlingen av många toppklubbar och internationella landslag i Europa och USA. Shockwave utvecklades i början av 90-talet för behandling av urinstenar, och används idag även för behandling av njursten. År 1997 var utvecklingen klar av en betydligt mindre och mer praktisk maskin som skulle komma att användas inom ortopedin. Denna metod kallas Radial Shockwave Therapy. Det Tyska olympiska landslaget var de som först började använda denna behandlingsmetod.

Genom en applikator genereras stötvågor som uppkommer av pneumatiskt tryck som transporteras in i smärtområdet. Kroppen reagerar med att öka den metaboliska aktiviteten i smärtområdet. Stötvågor ger även antiinflamatorisk effekt genom att hämma inflamatoriska mediatorer. Vidare ger stötvågor en smärtlindrande effekt genom stimulering av nervfibrer. Detta stimulerar den läkande processen. Stötvågor bryter ner ärrvävnad och möjlig kalk i muskelfästen. Röntgenundersökningar visar att stötvågsbehandling effektivt tar bort mjukdelskalk i en kalkaxel.

För att få ett så snabbt och effektivt resultat som möjligt är det viktigt att terapeuten har stor erfarenhet av behandlingen eftersom diagnos och behandlingsteknik är avgörande för resultatet. Vi är en av Nordens mest erfarna kliniker när det gäller Radial Shockwave Therapy.

En behandling tar ungefär fem minuter, och man behandlar tre gånger i en serie med fem till sju dagars mellanrum, sedan gör vi en utvärdering om behandlingsresultatet. Behandlingen gör oftast ont under några minuter, men så fort behandlingen är klar upphör smärtan. De närmaste timmarna efteråt kan man känna av behandlingen, men efter 24 timmar har det avtagit för de flesta. Stötvågen triggar igång kroppens eget läkningssystem, så tag därför inte någon antiinflammatorisk medicin samtidigt som du behandlas.

Inga kommentarer: