torsdag 21 februari 2013

Sima

Foto från Hovkonditorn

 
I Finland gör man Sima och munkar till första maj. Det är en läskande dryck till varma sommardagar. Förr hade man med sig sima som törstsläckare när man arbetade ute på åkern.
Sima innehåller ingen alkohol och är helt annat än mjöd som gjordes i norden på Vikingatiden. Att översätta sima till mjöd på svenska är missvisande.
Barn kan alltså dricka den.
Informationen är tagen från Wikipedia.

I min släkt drack vi Sima mest hela dagarna, mest till Påsk, så vi var ute i god tid ;) Jag älskar den drycken och saknar den i massor. Förr bodde jag i en lägenhet med skafferi, ett stort skafferi och den var full med Sima-flaskor och syltburkar men så är det inte längre, tyvärr ...
Men om jag gör den nu så kan jag ställa flaskorna på vinden medans det ff är kallt ute, så får det bli!

Sima:
8 liter vatten
500 g farinsocker
500 g strösocker
2 stora appelsiner
2 stora citron
2 ärtstora bitar färsk jäst
 
Gör så här:
Tvätta citroner och apelsiner i hett vatten med rotborste. Skala citrosfrukter med potatisskalare och häll skalet i en 10 l hink eller kastrull, (inget av det vita får komma med och inte kärnor heller ). Tillsätt skalade citroner citron- och apelsinsaft och socker.
Koka 4 liter vatten och häll i hinken. Rör så att sockret smälter. Tillsätt resten av 4 l kokt vatten.
Rör ut jästen i en liten del av den rumsvarma saften och blanda ut allt i hinken. Låt drickan jäsa ett dygn under lock eller handuk.
 
Nästa dag:
Häll över siman f ö r s i k t i g t till en annan hink så att så mycket som möjligt av jästen stannar kvar i botten på den första hinken. Minimalt av jästen ska med, kasta bort grumlig bottensats.
Sila sedan försiktigt drickan från skal och fruktkött, häll upp drycken i riktigt rena flaskor som har i botten 1 tsk socker och några russin (3-5).
Stäng med korkar och låt sima stå i svalt (kylskåp eller källare) ca. en vecka, gärna två. Tålamod min vän :)
Korkar kan vara i början lite löst stängda för att hindra dem att explodera. För jästen arbetar fortvarande för att göra sima klar från jästrester.
Siman är klar när russin flyter på ytan och inte åker upp och ner i flaskan.
Härligt god ock läskande med lite bubblor, skaka inte flaskan.
Oöpnat flaska håller flera månader i kylskåp. 
Serveras kallt.

~IHANA!! :)

* Bild lånad av Hovkonditorn

Inga kommentarer: