tisdag 16 november 2010

Bli en vaken konsument skippa palmoljan...

Regnskog – nu på var mans tallrik
Varje dag bidrar vi svenskar till att några av världens artrikaste områden försvinner, de allra flesta utan att ha en aning om det.Det handlar om odling av palmolja som tredubblats under de senaste 30 åren. Ytterst få känner till sambanden och tar ansvar för konsekvenserna - det är hög tid att vi gör det!

Med ökande världshandel följer att vi konsumenter påverkar förhållandena på andra håll i världen mer och mer. En hel del ingredienser i den mat vi äter har sitt ursprung på andra kontinenter. Oftast är vi som konsumenter inte alls medvetna om vilka effekter våra inköp har.

Palmolja är vanlig i många livsmedel
Palmolja finns i mycket av det vi använder varje dag. Förutom i margarin, glass, chips, kakor och choklad finns det också palmolja i smink, tvål, tvättmedel och mycket annat men ofta står det bara vegetabiliska oljor på förpackningarna.

Palmoljeprodukter blir djurfoder
Även kor, grisar och höns äter produkter från oljepalmen. En ansenlig kvantitet palmkärnexpeller (en restprodukt efter utvinning av palmkärnolja) från oljepalmsodlingarna i Sydostasien exporteras till Sverige. Palmoljan kommer från området som tidigare var tropisk regnskog. Skogar som anses vara världens artrikaste ekosystem.
Vi har utökat vårt köttintag fr 53 kr per år 1990, till 86 kg år 2010. Vad hände?!
Så nu blir det vegetarisk kost 2-3 ggr per vecka, tror inte att någon i min familj kommer att må dåligt av det. Köttet jag köper ska vara kravmärkt el fr en gård i närheten där jag vet att djuren inte äter sojafoder, eller att fodret transporteras flera 100 mil.
KRÄV KRAVMÄRKTA VAROR!!

Inga kommentarer: