onsdag 19 december 2012

Finsk kålrotslåda

Detta räcker till 6-8 personer.
Jag brukar köpa den mallanstora aluminumformen med lock och det går åt 4 stycken av de.

1 stor kålrot eller två mindre
2 dl ströbröd
4 dl grädde
1 dl ljus sirap
1 ½ tsk mald Ingefära
Salt, vitpeppar och ett ägg

Ugn 175 grader
Skala och skär upp kålroten i mindra bitar och låt dem koka i lättsaltat vatten tills de blir mjuka. Jag brukar lägga i två morötter också, då blir färgen på lådan lite färggladare.
Låt ströbrödet svälla i grädden.
När bitarna är mjuka, häll av spadet och spara det.
Ta en potatispress och mosa bitarna. Vissa tar en visp och gör smeten riktigt slät, så vill inte jag har det.
Blanda ströbröd, mixad/mosad kålrot, sirap samt mald ingefära, vitpeppar och salt. Vispa upp ägg lätt och tillsätt det. Späd med spadet till lös konsistens. Häll massan i en ugnssäker form.
Strö över ströbröd och mönstra ytan med en gaffel. Lägg några smörklickar ovanpå och grädda lådan i 1 1/2-2 timmar i 175 grader, beroende på om man har en hög eller vid form. Lådan kan frysas.

Magiskt gott till både skinka, köttbullar, prinskorv och lutfisk.

Inga kommentarer: