onsdag 19 december 2012

Vitlöksgravad strömming

600 gram strömmingsfileer
Ättikslag
5 dl vatten
0,5 dl ättika 24%
1 msk salt
Gräslök, dill eller purjolök

Sås
En knippe gräslök, dill eller 1 dl purjolök. Du kan mixa alla tre också om du vill.
0,5 dl mjölk

3 st vitlöksklyftor pressade
3 msk majonäs
2 dl créme fraiche
Vitpeppar


Räcker till ca 4 - 6 personer.

Blanda vatten, ättika och salt. Plocka av dillvipporna och spar dem till såsen. Skär dillstjälkarna grovt och lägg dem i lagen tillsammans med strömmingen. Låt filléerna ligga i ättikslagen tills köttet är vitt, cirka 6 timmar i kylen.

Ta upp filéerna och låt dem rinna av väl i ett durkslag.

Mixa dillvipporna och andra kryddor i en mixer eller matberedare tillsammans med mjölken. Pressa ur vätskan genom en sil. Blanda kryddspadet med vitlök, majonnäs och crème fraiche. Smaka av med vitpeppar eventuellt en knivsudd av Dijonsenap om så önskas.

Vänd försiktigt ner strömmingen och låt den stå i kylen, gärna 12 - 24 timmar.

Garnera med dillkvistar.

To die for - I promise you :)

Inga kommentarer: