måndag 7 mars 2016

Ålandspannkaka

  • 6 dlmannagrynsgröt, risgrynsgröt- färdigkokad
  • 2 dl mjölk
  • 0.75 dl socker
  • 0.5 msk salt
  • 1 tsk kardemumma- efter smak
  • 2 st ägg
  • 2 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 10 st torkade plommon, (sviskonkräm)
  • 5 dl vatten
  • 1 st kanelstång
  • 0.5 dl socker
  • 1 msk maizena
Gör man tv-mat med en åländsk kock måste man bara förr eller senare bjuda på det här. Michaels version av traditionsrätt nummer ett på Åland görs på mannagrynsgröt. Ålandspannkakan skall vara mjuk, luftig, några centimeter hög och serveras helst först när den har svalnat. Kardemumman ger pannkakan en kännbar smak – med det här receptet får du en pannkaka som smakar som mammas – nästan.
Ålandspannkaka:
Värm mannagrynsgröten och späd ut med mjölken. Blanda socker, salt, kardemumma och rör i. Tillsätt ägg och häll smeten i en smörad och bröad form. Ringla lite smält smör över. Grädda sedan i 175 grader i ca 45 minuter. Servera sviskonkräm och vispad grädde till.
Sviskonkräm:
Skölj plommonen och blötlägg dem någon timme i en halv liter vatten. Tillsätt kanel och koka tills plommonen är mjuka. Smaksätt med socker och avlägsna kastrullen från värmen. Blanda maizenamjölet med lite vatten och häll i under kraftig omrörning. Ge krämen ett hastigt uppkok och häll den i en serveringsskål. Strö över lite socker.
Det är det gamla traditionella sättet. Några gör med med saffran i. Det kommer från Gotland, där man har saffran i Gotlandspannkakan. En del sätter också kanel i sin. Det finns också de som gör den lyxiga varianten, den på risgrynsgröt. Traditionellt skall den serveras med sviskonkräm och vispad grädde, men många föredrar att byta ut krämen mot jordgubbssylt.
Det sägs att Ålandspannkakan kom till när man fick besök och man inte hade så mycket i skafferiet. Då tog man gröten från morgonen, kryddade till den, och bakade den i ugnen. Till gröten serverade man snaps. Detta skulle gästerna få så snabbt som möjligt, gärna redan på bryggan om man bodde i skärgården.

Inga kommentarer: