Ramensoppa
Ramensoppa 5-6 personer
- 4 st vitlöksklyfta(or)
- 62,5 gram salladslök(ar), ca ett halvt knippe
- 200 gram färsk shiitakesvamp
- 1,5 msk vitvinsvinäger
- 1 msk honung
- 3,5 msk soja, japansk
- 1,5 msk sesamolja
- 2 l vatten, börja med 1,5 och tillsätt efter eget tycke
- 6 msk kycklingfond
- 3 tsk chilipeppar, finhackade
- 4 tsk ingefära, riven, färsk
- 0,5 msk rapsolja
- 200 gram äggnudlar, t.ex. Samyang Ramen
Topping
- 2 st ägg
- 62,5 gram salladslök(ar), ca ett halvt knippe
- 0,5 msk rapsolja
- 1 krm svartpeppar
- 0,5 st chilipeppar
- 100 gram böngroddar, färska
- 1 st lime
- 0,5 kruka(or) koriander
- 1 krm salt
- 300 gram kycklingfilé(er)
- Fixa kyckling:
- 1. Sätt ugnen på 165 grader. Salta och peppra kycklingfiléerna.
- 2. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och bryn filéerna på båda sidor så att de får en fin gyllenbrun stekyta. Sätt in i ugnen i ca 15-20 min. Skär sedan i skivor.
- Buljong:
- 1. Skala och riv vitlök och ingefära samt finhacka chilipeppar. Fräs i lite rapsolja i en stor kastrull ca 30 sek.
- 2. Tillsätt vatten, kycklingfond, soja, honung och vinäger och låt sjuda i 20 min. Skiva svampen och strimla salladslöken.
- 3. Tillsätt svamp, salladslök och sesamolja i buljongen och låt sjuda ytterligare 5 min. Koka nudlarna separat enligt anvisning på förpackningen. Spola dem sedan kalla.
- Topping:
- 1. Lägg äggen i kallt vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud äggen ca 4-5 min. Spola dem i kallt vatten.
- 2. Skala och halvera äggen. Skölj och strimla salladslök och chilipeppar. Skölj böngroddarna och skiva limen i klyftor.
- 3. Lägg nudlarna i soppskålar och häll den varma buljongen över. Toppa med kycklingskivor, ägghalvor, böngroddar, salladslök, chili och koriander. Pressa över lite lime. Ät och njut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar