torsdag 21 februari 2013

Årets Beaujolais

Carl Jans vintips: Beaujolais
I november förra året släpptes årets Beaujolais nouveau på Systembolaget, den årliga traditionen återkommer den tredje torsdagen i november år efter år och har för många svenskar blivit synonymt med området Beaujolais i Frankrike.
Faktum är att området har otroligt mycket mer att erbjuda och gamay vilket är druvan bakom de röda vinerna i Beaujolais är en riktig kvalitetsdruva som i rätt händer och jord ger fantastiska lagringsdugliga viner.
Röd Beaujolais är otroligt gott att ha till fågel, både vilt och kyckling. Det är även fantastiskt gott att servera något kyld till den griljerade julskinkan.

2012 Beaujolais Nouveau Labouré-Roi nummer 95419 på Systembolaget
Årets Beaujolais Nouveau kommer från den stora Bourgogne negociantfirman Laboure-Roi, druvorna läggs hela i stora ståltankar och jäsningen sker inifrån. Detta gör att druvorna spricker och druvjuicen som samlats i tanken påbörjar en vanlig alkoholjäsning. Denna metod ger otroligt lätta och fruktdrivna viner. Traditionen kommer ifrån att vinbönderna firade året som varit med att dricka skördens första vin.
  • Doft: Stor ungdomligt bärig doft med mängder av hallon och blåbär följt av den typiska skumbanan tonen.
  • Munhåleupplevelse: Ren, ungdomlig smak som är sprängfylld av saftiga bär i form av blåbär, körsbär och hallon med ett lite örtigt avslut.
  • Alkohol: 12,5%
  • Pris: 69 kr

Inga kommentarer: