Jag är ingen läskdrickare, jag dricker vatten och vin (kaffe).
Men nu funderar jag på det här med sötningsmedel. Många i min närhet dricker och äter olika typer av sk. sockerfria alternativ. Oftast är det i kombination med att de vill minska sitt sockerintag och äta näringsriktigt. Jag är inte emot det, men att hälla i sig sockerfria alternativ bara för att, det gillar jag inte. Vad händer med kroppen egentligen?
Aspartam och koffein triggar beroendet och kombinationen är ju då mindra bra. Om sedan aspartam ökar hungern efter att man druckit läsken så behöver man ju inte vara matematiker för att förstå att kombinationen med att äta näringsriktigt och sedan dricka dessa produkter inte är det bästa alternativet. Aminosyror hanteras olika i olika kroppar och forskare menar att den hämmar hjärnans utveckling, därför bör gravida kvinnor undvika att dricka light läsk.
Så nu vet vi det.
Citerar Kostdoctorn och känner mig trygg i att jag inte är lightläskdrickare.
Pepsi Max och annat med sötningsmedel sägs inte påverka vikten eftersom de inte innehåller kalorier. Men som vi vet är det en simpel överförenkling (skrivbordsbantning) som helt missar hormonella effekter och resulterande hunger. Om sötningsmedlen bromsar din fettförbränning och gör dig hungrigare så påverkar de förstås din vikt även utan kalorier.
Vad som är tydligt från experimentet är att något hände. Ketonerna sjönk märkbart. Min tolkning är att det potentiellt innebär minskad fettförbränning och försvårad viktminskning. Kanske via insulinfrisättning, kanske på annat sätt.
Experimentet leder till följande fundering hos mig: Tänk om din förbränning bromsas i över fem timmars tid varje gång du får i dig artificiella sötningsmedel?
En invändning: Var det sötningsmedlet eller koffeinet i läsken som ställde till det? Omöjligt att veta från detta experiment, men jag satsar gärna pengar på sötningsmedlen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar