I Fruängen fanns en bra konditor, han fixade de mest underbara stubbarna man kan tänka sig. Jag har aldrig försökt mig på att göra dem själv, men kanske blir det en i helgen?
Budapestbakelse med grädde och mandarinklyftor.
6–8 bitar150 g hasselnötter
6 äggvitor
4 dl strösocker
½ dl marsanpulver för kokning
½ dl maizena majsstärkelse
Fyllning
3 dl vispgrädde
1 burk konserverade mandarinklyftor, ca 300 g
Garnering
florsocker
ca 25 g mörk choklad
ca 25 g hasselnötter, hackade
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader. Mal nötterna fint i en mandelkvarn.
2. Vispa äggvitorna till ett skum. Häll i sockret under tiden du vispar till en fast och blank maräng.
3. Blanda nötterna, marsanpulvret och maizena. Vänd ner, vispa inte, blandningen i marängsmeten.
4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och bred ut nötmarängen jämnt, ca 30 x 35 cm. Grädda bottnen mitt i ugnen i ca 20 min. Låt den svalna och vänd sedan upp den på ett annat bakplåtspapper. Dra försiktigt bort det gamla papperet.
5. Vispa grädden. Låt mandarinklyftorna rinna av på hushållspapper.
6. Bred grädden över marängen och fördela mandarinklyftorna ovanpå. Låt det ligga så i ca 5 min innan du rullar ihop allt som en ”rulltårta”.
7. Sikta lite florsocker över rullen. Smält chokladen försiktigt i mikron och ringla den över. Strö över nöthacket. Skär rullen i lagom stora bakelser vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar