måndag 5 juli 2010

Appar och Fairtrade...

I Taiwans huvudstad Taipei hölls i dag demonstrationer efter ytterligare ett självmordsförsök bland elektronikarbetare på Foxconns fabrik i Shenzhen i går.
Sammanlagt har tio personer tagit sina liv där i år.
Foxconns ägare är pressad av uppmärksamheten och enligt medierapporter ska ledningen ha planer på att höja minimilönen med 20 procent.
Enligt en talesman för ägaren, den taiwanesiska företagsgruppen Honhai, ska en höjning av lönen ha diskuterats på grund av arbetsbrist i regionen, men ska inte ha något att göra med självmorden.
Minimilönen på Foxconns fabriker ligger på under en tusenlapp.
Foxconn är världens största tillverkare av elektronikprodukter. Den största fabriken ligger i Shenzhen i södra Kina och har över 300 000 arbetare som bland annat monterar ihop Apples Iphone, Nokiatelefoner och datorer för HP och Dell. De flesta är unga migrantarbetare.
Fabriken i Shenzhen har anklagats för att utsätta arbetarna för mycket stor stress genom högt tempo, sträng övervakning och upp till hundra övertidstimmar i månaden.

I dag finns många oberoende grupper som arbetar för migrantarbetares rättigheter, men fabriksägare har stor kontroll över sina anställda och i Kina har medier fått order om att tona ner rapporteringen om händelserna på Foxconn.

2 kommentarer:

Yvonne L sa...

Det är verkligen fruktansvärt vilka arbetsförhållanden en del stackars människor har! Att sånt uppmärksammas är bra, det är enda sättet att få en förändring.

kiabloggar sa...

Det är mycket man inte känner till.......